Što je SEO i zašto je važan za Vašu web stranicu

Cilj skoro svakog vlasnika web stranice što mi poznajemo je da bude na prvom mjestu Google tražilice za ciljane ključne riječi. To svakako nije lako i potreban je veliki trud.

Potrebno je održavati stranicu, ažurirati sa novim, kvalitetnim i relevantnim sadržajem, promovirati i optimizirati stranicu.

3 su osnovne komponente dobro optimizirane web stranice:

  • Dizajn stranice prilagođen korisniku ali i tražilicama
  • Kvalitetan sadržaj koji potiče posjetitelje na akciju (poziv, narudžba, email…)
  • Optimizacija za povećanje učinkovitosti web stranice

Naša stranica Ri-Graphics je tako dizajnirana da je prilagođena i korisniku i web tražilicama, a članke koje pišemo nadamo se da predstavljaju vrijedan sadržaj.

Što je ustvari SEO?

SEO je skraćeno od eng. Search Engine Optimization što bi u prijevodu značilo optimizacija za tražilice. Jednostavno rečeno, to je praksa kako bi bili vidljivi na internetu.

Ta praksa obuhvaća sve što možete napraviti (bez plaćanja) da budete bolje rangirani na tražilicama kako bi vas više ljudi pronašlo.

Zašto je SEO važan za uspjeh Vaše web stranice

Većina prometa na web stranicama dolazi od tražilica (Google, Yahoo i Bing su najvažnije) a naročito promet od novih posjetitelja koji nikada prije nisu vidjeli stranicu. Ako se ne pojavite na tražilicama za ključnu riječ povezanu sa vašom web stranicom, gubite mogućnost da se povežete sa onima koji traže ono što Vi nudite.

Uostalom, nitko vas neće angažirati, nazvati ili nešto kupiti ako ne zna da postojite!

Mnogi elementi optimizacije za tražilice kao što je pisanje HTML naslova za stranicu ili HTML meta opisa, zasebno mogu izgledati nevažno, ali kad se zajedno kombiniraju rezultati mogu biti zaista odlični!

SEO je zaista važan ali oprez

Kako svaki detalj optimizacije pomaže uspjehu vaše web stranice, nema garancije da ćete doći do prvog mjesta na Google ili čak na prvu stranicu (ovo je i Google potvrdio). Čak i sa stručno upisanim HTML naslovnim tag-om i meta opisom, ne postoji 100% garancija da će tražilice dati Vama prednost a ne nekom drugom.

Važno za zapamtiti o optimizaciji za tražilice

  • Stručnjaci iz Google-a (kao i svih drugih glavnih tražilica) sugeriraju vlasnicima web stranica da sadržaj prije svega bude namijenjen korisnicima a tek onda tražilicama. Nikada tražilica ne smije doći ispred korisnika po prioritetu.
  • Tražilice traže istu stvar kao i vaši posjetitelji – privlačan dizajn, jednostavno pretraživanje sadržaja, pametnu strukturu, vrijedne i korisne linkove, relevantan sadržaj itd.
  • Cilj tražilica, naročito Google, je da omogući onome tko traži najbolje, najrelevantnije, najkorisnije web stranice na osnovu unesene ključne riječi. Čudni, nejasni ili prepametni naslovi neće pomoći.
  • Nemojte sva jaja staviti u istu košaru. Jedna strategija sama za sebe neće mnogo pomoći. Dok će optimizacija vaše stranice sigurno pomoći, također morate konstantno objavljivati novi sadržaj, izgraditi kvalitetne linkove prema stranici, raditi na usavršavanju stranice i još toga.
  • SEO nije samo izgradnja linkova (poveznica) prema stranici, vaši linkovi prema drugim stranicama su također važni! Prema kome imate poveznicu je bitno zato što tražilice žele biti sigurne kada nekog pošalju na vašu stranicu, da ga vi ne pošaljate negdje potpuno nevažno.
  • Ne zaboravite na unutarnje linkove! Poveznice između vaših stranica su važne jer pomažu i posjetiteljima i tražilicama da nađu više sadržaja na vašoj web stranici.
  • Nemojte shvatiti optimizaciju za tražilice kao “traženje čarobnog lijeka”. Također, ne biste trebali uložiti više truda u optimizaciju nego u poboljšanje vaše stranice, dorade teksta i testiranja što prolazi a što ne.

Zato upamtite, ništa ne može biti garantirano vezano za rangiranje vaše stranice na tražilicama, zajedno sa drugim svakodnevnim promjenama. Ali uz konstantan rad i uzimajući u obzir sve mogućnosti optimizacije za vašu stranicu, već ste u prednosti u odnosu na konkurenciju.

A što je s Vama?

Da li Vam je ovaj članak bio koristan? Imate pitanja vezano za SEO ili optimizaciju sadržaja?

Javite nam se!