Da li je pokretanje vlastitog bloga vrijedno truda?

U nekoliko proteklih godina sve je veći trend rasta u pokretanju vlastitog bloga, što u konačnici dovodi do pitanja: da li bi male tvrtke trebale pokrenuti svoj blog?

Budimo iskreni, svatko od nas traži svoje mjesto pod suncem i želi prikazati svoje proizvode i usluge što većem broju postojećih i potencijalnih klijenata.

Što je u stvari blog?

Blog je samo jedan od marketinških alata kojim možete zaintrigirati i privući veći broj posjetitelja na vašu stranicu i bez ikakvog pritiska dobiti vrlo pouzdane i vrijedne podatke te u tom pravcu možete razvijati vašu poslovnu strategiju.

Za one koji nisu baš upoznati, blog je web stranica ili dio iste koji je idealan za komunikaciju sa vašim postojećim i potencijalnim klijentima. Blog ne mora biti neki dosadan i dugačak tekst, u većini slučajeva sadrži korisne linkove ili videa koji obogaćuju sadržaj koji nudite.

Pomoću bloga dodatno reklamirate vašu tvrtku, proizvode i usluge uspostavljajući “prijateljski” odnos bez obaveza i pritiska sa svojim postojećim i potencijalnim klijentima. Ovakav pristup izdvaja vas od konkurencije i daje neku određenu osobnost vama i vašem poslovanju.

Smjernice za pisanje bloga

Ukoliko se odlučite pokrenuti vlastiti blog, ovo su neke od smjernica na koje biste trebali obratiti pozornost:

  • Prije samog početka, zadajte si konkretne ciljeve – odlučite što želite ostvariti pokretanjem bloga – neovisno radilo se o reklamiranju proizvoda i/ili usluga ili poboljšanju odnosa sa vašim korisnicima.
  • Članke možete objavljivati dnevno, tjedno ili mjesečno, kako vama najviše odgovara, ali nastojte to raditi kontinuirano.
  • Blog ne moraju biti samo članci, u velikoj većini slučajeva koriste se i razni linkovi koji mogu dodatno olakšati pristup informacijama. To može potaknuti vaše korisnike da vas preporuče, što u konačnici dovodi do preusmjeravanja novih korisnika na vašu stranicu, što je i cilj cijele ove igre: novi korisnici = novi potencijalni kupci.

Kao što sam na početku navela, blog može biti vrlo efikasan marketinški adut po kojem ćete se razlikovati od konkurencije, dovoljno je da izdvojite malo vremena, kreativnosti, ustrajnosti i nešto zanimljivog za “reći”.

I ne zaboravite da zanimljiv sadržaj čini razliku!